Detekce antinukleozomálních protilátek metodou ELISA u pacientů s lupusem. Srovnávací analýzy pomocí tří komerčních souprav - Půtová, Ivana; Dostál, Ctibor; Bečvář, R (Česká revmatologie, 2005)
Cílem studie bylo zjistit prevalenci antinukleozomálních protilátek u pacientů se SLE (systémový lupus erythematodes), jiných autoimunitních onemocnění a u zdravých kontrol a určit optimální diagnostickou soupravu umožňující rutinní diagnostiku antinukleozomálních protilátek (anti-Ncs Ab). Dalším úkolem bylo porovnat přítomnost anti-Ncs Ab s výskytem anti-ds DNA protilátek a antihistonových protilátek. Pacienti a metody. Bylo vyšetřeno 128 pacientů, a to 52 pacientů se SLE, 14 s lupusovou nefritidou, 8 s neuropsychiatrickým lupusem (NPSLE), 39 s difuzní formou sklerodermie, 15 se Sjögrenovým syndromem (SS, primárním či sekundárním) a 51 zdravých kontrol srovnatelných distribucí k věku a pohlaví. K detekci antinukleozomálních protilátek byly použity komerční soupravy ELISA od 3 výrobců, a to Orgentec, BL Diagnostika a Euroimmun. U sledovaného souboru pacientů byly dále testovány anti-ds DNA protilátky a antihistonové protilátky. Výsledky stanovení frekvence pozitivity anti-Ncs Ab u vyšetřovaného souboru byly u jednotlivých diagnostických souprav v pořadí Orgentec, BL Diagnostika a Euroimmun následující: v souboru SLE 99,3 %, 99,3 % a 72,3 %, u lupusové nefritidy 100 %, 100 % a 79 %, u neuropsychiatrického lupusu 100 %, 100 % a 62,5%, u sklerodermie 82,1 %, 82,1 % a 17,9 %, u Sjögrenova syndromu 14%, 14% a 7 % a u zdravých kontrol 8 %, 8 % a 6 %. U pacientů se SLE byla frekvence pozitivity anti-Ncs Ab, anti-dsDNA a antihistonových protilátek 72,3 %, 63 % a 54 % v porovnání s nemocnými se SCL a SS (17,9 %, 8 %, 5 % a 7 %, 7 % a 0 %). Pacienti s lupusovou nefritidou měli statisticky zvýšenou hladinu cirkulujících antinukleozomálních protilátek ve srovnání s kontrolami i ostatními vyšetřovanými skupinami. Závěr. Vzhledem k poměrně vysokému výskytu pozitivních výsledků (82,1 %, p<0,001) získanými soupravami výrobců Orgentec a BL- Diagnostika u skupiny pacientů se SCL se autoři studie rozhodli rutinně používat k detekci antinukleozomálních protilátek ELISA soupravu firmy Euroimmun (17,9 %, NS). Tyto hodnoty také odpovídaly výsledkům publikovaných zahraničních studií. Ve shodě s literárními údaji byla zaznamenána vysoká prevalence anti-Ncs Ab u pacientů se SLE (62,3-79 %) a srovnatelná prevalence anti-Ncs Ab u kontrolního souboru zdravých (6 %).
Keywords: difuzní sklerodermie; Antibodies, Antinuclear; dospělí; systémový lupus erythematodes; antinukleární protilátky; Orgentec; Research Support as Topic; Sjögrenův syndrom; Female; mužské pohlaví; reagenční diagnostické soupravy; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; lidé; Reagent Kits, Diagnostic; Euroimmun; ženské pohlaví; Humans; Scleroderma, Diffuse; Lupus Erythematosus, Systemic; Sjogren's Syndrome; BL Diagnostika; ELISA; Male; Adult; finanční podpora výzkumu jako téma