Preskripce hypnotik v ambulantní praxi - Macešková, Božena; Blechová, R; Ondrašíková, H (Praktický lékař, 2005)
Hypnotika mohou představovat riziko pro pacienta, zvláště pokud nejsou předepisována racionální. V průběhu 12 měsíců byla sledována preskripce hypnotik v pěti lékárnách. Během sledování v deseti měsících před změnou zákona C. 167/1998 Sb. byl poměr preskripce benzodiazepinových a nebenzodiazepinových hypnotik 57 ku 43, vyjádřeno v doporučené denní dávce (DDD, nejčastěji předepisovaným přípravkem byl Rohypnol tbl. (obsahová látka flunitrazepam á 1 mg), nejčastěji předepisovanou účinnou látkou byl flunit-razepam (obsažen v jediném hromadně vyráběném léčivém přípravku - HVLP). V prvních dvou měsících po změně zákona se změnil poměr předepisovaných benzodiazepinových a nebenzodiazepinových hypnotik na 45:55, vyjádřeno v DDD. První místo v preskripci zaujímá HVLP Hypnogen tbl. 15, nejčastěji předepisovanou účinnou látkou byl zolpidem (obsažen v 7 různých HVLP. Hypnotika byla předepisována nejvíce pacientům věkové skupiny 61-80 let, více ženám než mužům, častéji v podzimních a zimních měsících. Pokračováním sledování v jedné z předchozích lékáren po dobu dalších sedmi měsíců byla zjištěna změna v poměru předepisovaných benzodiazepinových a nebenzodiazepinových hypnotik až na 24:76. Preskripce přípravku Rohypnol tbl. má klesající tendenci.
Keywords: hypnotika a sedativa; Seasons; ambulantní péče; Female; spotřeba léčiv; Hypnotics and Sedatives; ženské pohlaví; Drug Utilization; lidé; roční období; Drug Prescriptions; Ambulatory Care; Male; Aged; Pharmacies; Benzodiazepines; lidé středního věku; benzodiazepiny; lékárny; senioři; lékové předpisy; mužské pohlaví; Middle Aged; Humans