Antidepresiva a membránové lipidy - Fišar, Zdeněk (Klinická farmakologie a farmacie, 2004)
Předpokládá se, že afektivní poruchy jsou způsobeny poruchou v přenosu signálu přes chemickou synapsi a antidepresiva uskutečňují své terapeutické účinky specifickým ovlivněním funkce membránových a nitrobuněčných proteinů zapojených do tohoto přenosu. Membránové lipidy netvoří pouze strukturní základ buněčných membrán, ale ovlivňují aktivitu řady proteinů přes změnu jejich pohyblivosti nebo přes specifické interakce lipid-protein. Vzhledem k chemickým vlastnostem antidepresiv dochází k jejich akumulaci v lipidové části buněčné membrány; dosud nejsou známy všechny důsledky tohoto jevu pro účinnost nebo pro vedlejší účinky farmakoterapie. Interakce antidepresivum-lipidová dvojvrstva jsou studovány pomocí modelových membrán (lipozomů), izolovaných plazmatických membrán nebo intaktních buněk. Dosavadní výsledky podporují hypotézu o úloze membránových lipidů ve vzniku a léčbě afektivních poruch. Lze předpokládat, že farmakologický nebo nutriční zásah do metabolizmu lipidů může zlepšit jak depresivní symptomy, tak účinnost antidepresiv.
Keywords: Membrane Lipids; liposomy; antidepresiva; Research Support as Topic; Cell Membrane; membránové lipidy; finanční podpora výzkumu jako téma; Antidepressive Agents; Liposomes; buněčná membrána