Prognostické markery u ovariálního karcinomu - retrospektivní studie - Tomšová, Markéta; Melichar, Bohuslav; Sedláková, I; Nová, Markéta (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2005)
Karcinom ovaria je jedním z nejčastějších maligních onemocnění u žen. Jde o malignitu s vysokou mortalitou, neboť tento nádor je často diagnostikován až v pokročilých stadiích. Cílem naší práce bylo nalézt signifikantní prognostické markery u ovariálního karcinomu, které je možno stanovit imunohistochemicky. Zaměřili jsme se na vyšetření exprese hormonálních receptorů a stanovení proliferační aktivity nádorových buněk pomocí protilátky Ki-67. Vyšetřovaný soubor tvořilo 96 pacientek ve věku od 27 do 82 let (průměr 55,2 let). V univariantní analýze jsme jako statisticky významné faktory mající vliv na délku přežití nalezli tyto parametry: velikost reziduálního tumoru po operaci (p = 0,00002), rozsah nádorového onemocnění (p = 0,001), věk pacientek (p = 0,018), exprese progesteronových receptorů (p = 0,004), koexprese hormonálních receptorů (p = 0,039), proliferační aktivita nádorových buněk (p = 0,04) a podaná chemoterapie (p = 0,018). Hraniční hodnota byla nalezena u dalších sledovaných parametrů: diferenciace nádoru (p = 0,063) a histologický typ karcinomu (p = 0,085). Mezi expresí estrogenových receptorů, radioterapií a dobou přežití nebyla v univariantní analýze zjištěna závislost. V multivariantní analýze jsme jako nezávislé prognostické faktory nalezli pouze klinické parametry: velikost reziduálního tumoru (p < 0,0000), podaná chemoterapie (p = 0,0009), léčba radioterapií (p = 0,0097) a věk (p = 0,0048).
Keywords: invazivní růst nádoru; nádory vaječníků; dospělí; lidé středního věku; Humans; ženské pohlaví; prognóza; antigen Ki-67; imunohistochemie; Middle Aged; Adult; Ovarian Neoplasms; Steroids; Prognosis; Immunohistochemistry; steroidy; senioři; lidé; Aged; karcinom; Neoplasm Invasiveness; Carcinoma; Female; Ki-67 Antigen