Molekulárně-biologická analýza ESBL-pozitivních kmenů Klebsiella pneumoniae na novorozeneckém oddělení Fakultní nemocnice Olomouc - Kesselová, Michaela; Kolář, Milan; Sauer, Pavel; Koukalová, D; Petrželová, J; Vágnerová, I; Kohnová, I; Kantor, L; Urbánek, Karel (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2005)
Úvod: Jedním z problémů současné medicíny je zvyšující se počet bakteriálních kmenů s nebezpečnými fenotypy rezistence. K tomuto vývoji dochází i na novorozeneckých odděleních, kde nozokomiální infekce vyvolané multirezistentními bakteriemi představují velmi vážné ohrožení novorozených dětí. Mezi obávané bakteriální patogeny patří kmeny Klebsiella pneumoniae s produkcí širokospektrých beta-laktamáz AmpA (ESBL). Cílem studie byla molekulárně-biologická charakteristika ESBL-pozitivních kmenů K. pneumoniae, zachycených na novorozeneckém oddělení Fakultní nemocnice Olomouc (FNO). Materiál a metody: Z klinického materiálu novorozenců, hospitalizovaných na novorozeneckém oddělení FNO v období leden-červen 2004, byly izolovány a standardními identifikačními postupy určovány kmeny K pneumoniae. Jejich citlivost k antibiotikům byla testována diluční mikrometodou. K fenotypovému průkazu produkce ESBL byl použit Double Disk Synergy Test. Gen bJa, kódující produkci ESBL, byl prokazován pomocí PCR Molekulárně-biologická charakteristika ESBL-pozitivních kmenů byla provedena izolací genomové DNA, naštěpením restriktázou Xbal a rozdělením pomocí PFGE. Získané restrikční mapy jednotlivých izolátů byly porovnány pomoci programu GelCompare, poté byla stanovena jejich příbuznost. Selekční tlak antimikrobních léčiv byl hodnocen pomocí absolutního počtu definovaných denních dávek jednotlivých antibiotik. Výsledky: Ve sledovaném období bylo izolováno celkem 112 kmenů K pneumoniae, přičemž u 22 (19,6 %) byla prokázána produkce ESBL typu TEM. ESBL-pozitivní kmeny byly zachyceny pouze ve výtěrech z horních cest dýchacích a rekta novorozenců bez známek infekce. Molekulárně-biologická analýza prokázala, že 21 ESBL-pozitivních kmenů K. pneumoniae má shodný restrikční profil, jsou tedy s vysokou pravděpodobností totožné. Selekční tlak cefalosporinů IIL a TV. Generace byl ve sledovaném období velmi nízký, jejich spotřeba činila 1,9 % ze všech aplikovaných antimikrobních léčiv. Závěr. Na základě uvedených výsledků lze konstatovat, že výskyt ESBL-pozitivních kmenů K pneumoniae na novorozeneckém oddělení FNO v roce 2004 byl způsoben klonálním a horizontálním šířením z nezjištěného zdroje.
Keywords: Molecular Diagnostic Techniques; geny; Klebsiella pneumoniae; Genes; Microbial Sensitivity Tests; dítě; Child; Infant, Newborn; finanční podpora výzkumu jako téma; novorozenec; Humans; beta-laktamasy; beta-Lactamases; beta-laktamová rezistence; Research Support as Topic; mikrobiální testy citlivosti; diagnostické techniky molekulární; beta-Lactam Resistance; lidé