Rehabilitace funkcí močového měchýře po úrazech míchy s použitím elektronického regulátoru průtoku - Dyszkiewicz, Andrzej; Imielski, K (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2005)
Práce uvádí praktický pokus o vyřešení problému poruch mikce, nastalých v důsledku výpadku řídících center nebo efektorů, činných v procesech ovládání močového měchýře. Na základě neurofyziologických předpokladů bylo navrženo a sestrojeno zařízení, v němž tlak moče na stěny měchýře je podnětem pro zpevnění reflexu kontroly mikce. Průtok moče je řízen elektromagnetickým ventilem, který pomocí elektronického regulátoru reaguje na rozdíl mezi momentálním tlakem moče a hodnotou nastavenou lékařem. Zařízením generovaný zvukový signál, závislý na množství moče v měchýři, usnadňuje cvičení míšních reflexů v průběhu rehabilitace po úrazech. Zařízení, kromě praktických a hygienických výhod, výrazně zvyšuje účinnost rehabilitace, zamířené na navrácení kontrolované mikce. Klinické zkoušky, provedené s pacienty po úrazech míchy, ukázaly výrazně rychlejší vznik požadovaného reflexu.
Keywords: bionika; Biomedical Engineering; lidé; biomedicínské inženýrství; Spinal Cord Injuries; Urination; Urination Disorders; poruchy močení; poranění míchy; Bionics; močení; Rehabilitation; rehabilitace; Humans