Účinok zmesi aminokyseliny L-lyzínu v antiglaukomatiku Timoptole na vnútroočný tlak a pupilu králikov - Veselovský, Ján; Oláh, Zoltán; Gressnerová, Soňa; Veselá, A (Česká a slovenská oftalmologie, 2005)
Ciel': V predkladanej práci autoři venujú pozornost' ovplyvneniu fyziologických hodnot vnútroočného tlaku po aplikácii zmesi 10% L-lyzínu.2HCL.2H2O v 0,5% Timoptole. Metody: Do spojovkového vaku Favého oka 5 dospělých králikov (samiciach plemena Novozélandský biely) sa instiloval v týždňovom odstupe 10% L-lyzín.2HCL.2H2O, 0,5% Timoptol a zmes 10% L-lyzínu.2HCL.2H2O v 0,5% Timoptole. VOT a šířka pupily sa merali 5,15, 30, 60,120,180 a 240 minut po in-stilácii. Pravé oko bolo kontrolně. Výsledky; Bolo zistené, že: a) aminokyselina 10% L-lyzín.2HC1.2H2O neovplyvní fyziologickú hodnotu VOT; b) 0.5% Timoptol v porovnaní s kontrolným okom počas styroch hodin experimentu nesignifikantne sa znížil VOT; c) zmes oboch látok znižuje fyziologický VOT v dvoch fázach. Prvá fáza nesignifikantného zníženia trvá od aplikácie až po 60. minutu. V tomto období zhodný priebeh bol aj u kontrolného oka. Druhá fáza trvá od 60. minuty do konca experimentu (do styroch hodin), kedy pozorovat' oproti kontrolnému oku vysoko signifikantný účinok uvedenej zmesi. Prejaví sa 3,3-torrovým poklesom fyziologickej hodnoty VOT, pósobenie na tejto úrovni má rovnoměrný a priamociary charakter. Na kontrolnom oku sa druhá fáza poklesu VOT neprejaví. Závěry; Výsledky dokazujú, že samotný Timolol len nesignifikantne znižuje fyziologické hodnoty VOT, aminokyselina L-lyzín.2HC1.2H2O na VOT nepósobí. V práci sa potvrdilo, že v zmesi 10% L-lyzín. 2HC1.2H2O v 0,5% Timoptole inter-akciou vzniká nová látka, specifické „bio-antiglaukomatikum", ktoré vysoko signifikantně znižuje fyziologickú hodnotu VOT.
Keywords: lysin; modely u zvířat; glaukom s otevřeným úhlem; finanční podpora výzkumu jako téma; Adrenergic beta-Antagonists; beta blokátory; pupila; Research Support as Topic; králíci; nitrooční tlak; Timoptol; aminokyseliny; Amino Acids; Intraocular Pressure; Animals; zvířata; Rabbits; Models, Animal; Glaucoma, Open-Angle; Lysine; Pupil