Trabekulektomie - dlouhodobé výsledky - Novák, Jan; Rozsíval, Pavel; Lochman, Jiří (Česká a slovenská oftalmologie, 2005)
Cílem práce bylo retrospektivně a částečně prospektivně analyzovat výsledky trabekulektomií (TE) provedených na Oční klinice Fakultní nemocnice v Hradci Králové v období let 1990 až 2000 pomocí databázového programu GLAUKOM Access 97. Provedli jsme statistickou analýzu 538 trabekulektomií provedených jako první hypotonizující výkon na sledovaném oku bez peroperačního použití antimetabolitů a cytostatik s dobou sledování 1 až 10 let. Základními hodnotícími kritérii byly změny nitroočního tlaku, vizu a farmakologické léčby po výkonu. Průměrný věk operovaných byl 61,28 + 14,58 let. Operace byly prováděny 11 chirurgy. Po dobu sledování jsme prokázali hypotonizující efekt operace snížením průměrných hodnot nitroočního tlaku v souboru primárních TE z 28,42 ± 8,98 mm Hg na 16,53 ± 5,93 mm Hg. V první polovině sledované doby došlo k mírnému zlepšení vizu, v druhé se naopak vizus zhoršil. Předoperační průměrná hodnota vizu byla 0,59 ± 0,34, na konci sledovaného období pak 0,59 ± 0,33. Operace vedla u nemocných glaukomem k efektivnímu poklesu průměrného počtu nasazených antiglaukomatik po TE z 1,92 ± 0,83 na 0,89 ± 0,80 léku. Naše šetření zřetelně ukázala, že trabekulektomie je i v současné době existence neperforujících operací základní a relativně jednoduchou hypotonizující technikou se širokým spektrem indikací a s relativně nízkým počtem komplikací.
Keywords: Cataract; zraková ostrost; Trabeculectomy; lidé; Intraocular Pressure; Humans; reoperace; trabekulektomie; lidé středního věku; Treatment Outcome; Middle Aged; Reoperation; Glaucoma; Female; Male; Adult; výsledek terapie; mužské pohlaví; katarakta; Aged; ženské pohlaví; glaukom; nitrooční tlak; dospělí; Visual Acuity; senioři