Počítačový program k analýze antiglaukomových operací - Novák, Jan; Kvasnička, Jan; Lochman, Jiří (Česká a slovenská oftalmologie, 2005)
Počítačová analýza dlouhodobých výsledků chirurgické léčby glaukomu vyžaduje vhodný program pro zapisování údajů do databáze jak retrospektivně, tak prospektivně. Sestavili jsme univerzální databázový program Glaukom Access 97 ke sledování pacientů v glaukomových operačních centrech. Do databáze jsou zaneseny údaje o 1 073 antiglaukomových filtračních operacích z let 1990-2000. Program umožňuje zanést do databáze pomocí specifických dotazníkových softwarových listů údaje o pacientech před operací, operační specifi-city a údaje z kontrolního vyšetření. Výstupem databáze mohou být údaje o dlouhodobé kompenzaci nitroočního tlaku, změnách zrakové ostrosti a léčbě po operaci. Zhodnocením dat je možné sledovat úspěšnost léčby určitých souborů pacientů a porovnávat výsledky chirurgů i jednotlivých pracovišť.
Keywords: Software; software; Trabeculectomy; glaukom; trabekulektomie; Glaucoma; Treatment Outcome; výsledek terapie