Použití dinitrofenolů při iontově párové extrakční spektrofotometrii kationických tenzidů - Kubíček, Vladimír (Česká a slovenská farmacie, 2005)
Bylo ověřeno použití 2,4-dinitrofenolu a 2,6-dinitrofenolu jako činidel při iontově párové extrakční spektrofotometrii kationických tenzidů prováděné zjednodušeným postupem (zkumavkovou metodou). Pro toto ověření byly v roli modelových stanovovaných látek použity čtyři kationické tenzidy. Po určení optimálních podmínek stanovení byl zkoumán vliv molárního přebytku obou činidel na absorbanci chloroformových výtřepků iontových párů. Byly zkonstruovány kalibrační křivky, byly odhadnuty kvantitativní limity a stanoveny zdánlivé molární absorpční koeficienty. Na základě získaných výsledků je možné doporučit oba zkoumané dinitrofenoly jako činidla vhodná ke studovanému účelu.
Keywords: farmaceutická chemie; In Vitro Techniques; ionty; Spectrophotometry; povrchově aktivní látky; techniky in vitro; Dinitrophenols; dinitrofenoly; Chemistry, Pharmaceutical; Ions; spektrofotometrie; Surface-Active Agents