Neurobiologie posttraumatické stresové poruchy - Hynie, Sixtus; Klenerová, Věra (Psychiatrie (Praha, Print), 2004)
Posttraumatická stresová porucha (PTSP) nebo anglicky disorder (PTSD) je psychiatrická porucha, která se vyvíjí po vystavení událostem ohrožujícím život nebo jiným vážným utrpením (vojenský útok, znásilnění aj.). Je známo, že intenzivní psychologické trauma může vyvolat dlouho trvající změny v neurobiologických odpovědích na stresový podnět. Lidé trpící PTSD často znovu prožívají zažitou zkušenost prostřednictvím nočních můr a zpětných záblesků, mají potíže se spaním a cítí se odcizení a odtržení od společnosti; tyto příznaky jsou dostatečně vážné a dlouho trvající, čímž zhoršují každodenní život postiženého jedince. Současná léčba této poruchy je jen částečně účinná ke zvládnutí daného stavu. Výsledkem toho je neschopnost sociální interakce a zvýšené užívání centrálně tlumivých látek. Dosavadní nálezy ukazují, že při PTSD dochází k dysregulaci glutamátergních regulací, poruchám funkce neurotransmiterů noradrenalinu a serotoninu a neuroendokrinním změnám; důsledkem toho může dojít ke změnám struktury a funkce neuronů v CNS. Poznatky o těchto patologických změnách určují směry pro rozvoj nových terapeutických komplexních postupů pro léčbu PTSD, a to umožní pacientům zlepšit kvalitu života. Článek shrnuje jak základní příčiny i příznaky PTSD, tak i neurobiologické podklady nalezených změn, které jsou základem pro nové terapeutické postupy této relativně často se vyskytující poruchy.
Keywords: receptory neurotransmiterů; Stress, Physiological; kyselina glutamová; finanční podpora výzkumu jako téma; steroidy; Receptors, Neurotransmitter; posttraumatická stresová porucha; neurobiologie; Glutamic Acid; fyziologický stres; lidé; Stress Disorders, Post-Traumatic; Memory Disorders; Humans; Neurobiology; Steroids; poruchy paměti; Research Support as Topic