Kongenitální toxoplazmóza: možnosti laboratorní diagnostiky - Čermáková, Z; Prášil, Petr; Ryšková, Olga (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2005)
Ve sdělení je uveden popis případu a postup při stanovení diagnózy kongenitální toxoplazmózy u dítěte, jehož matka prodělala v těhotenství asymptomatickou infekci prvokem Toxoplasma gondii. Ve 35. týdnu gravidity byla provedena amniocentéza pro sonografický nález parciálního hydropsu plodu, ascitu, hepatosplenomegalii a dilataci postranní komory mozkové vlevo. Laboratorním vyšetřením těhotné ženy byly v séru prokázány vysoké titry protilátek IgM, IgE a IgA („markerů akutní infekce“) proti Toxoplasma gondii. Kongenitální toxoplazmóza novorozence (spontánní porod ve 41. týdnu) byla potvrzena detekcí DNA T. gondii v krvi, průkazem sérologických markerů akutní infekce, i ultrazvukovým vyšetřením mozku (hydrocefalus, kalcifikace). Žena byla intenzivně léčena pro toxoplazmózu v průběhu III. trimestru gravidity a novorozenec ihned po narození. Správně stanovená diagnóza a okamžité zahájení léčby těhotné ženy i narozeného dítěte vedlo k postupné normalizaci laboratorních hodnot (pokles titru protilátek a vymizení DNA T. gondii) i k významné regresi poškození mozku dítěte.
Keywords: kongenitální toxoplazmóza; Serologic Tests; lidé; Female; Infant, Newborn; novorozenec; polymerázová řetězová reakce; sérologické testy; Polymerase Chain Reaction; ženské pohlaví; Toxoplasmosis, Congenital; Humans