Základní postupy a zajištění dětí s kraniocerebrálním poraněním v přednemocniční péči - Prchlík, Martin (Pediatrie pro praxi, 2005)
Na výsledném neurologickém defektu po závažném kraniocerebrálním poranění se podílí nejen primární poranění - vlastní trauma mozkové tkáně v době primárního inzultu, ale především sekundární poranění jako následek hemodynamických, biochemických a metabolických změn v důsledku primárního poranění. Správně vedenou neurointenzivní péčí můžeme omezit či předejít sekundárnímu poškození mozku. Principy neurointenzivní péče by měly být uplatněny co nejdříve po úrazu, ideálně již v přednemocniční péči. Zajištění adekvátní ventilace, oxygenace a hemodynamické stability pacienta jsou nezbytnou podmínkou pro úspěšnou léčbu závažného kraniocerebrálního poranění.
Keywords: hypotenze; Respiration Disorders; poruchy dýchání; kraniocerebrální traumata; lidé; Child; dítě; Hypotension; Craniocerebral Trauma; Analgesics; katecholaminy; Catecholamines; analgetika; Humans