Dětský autismus - Hrdlička, Michal (Praktický lékař, 2005)
V úvodu přehledového článku byla popsána historie diagnózy dětského autismu. Byl podán popis základní psychopatologie poruchy: vzniku symptomů, narušené sociální interakce, narušené komunikace a hry a omezeného, stereotypního chování a zájmů. Autor se zabýval otázkou diagnostiky, zejména užitím specifických diagnostických nástrojů, jako jsou CARS, ADI-R a ADOS. Navrhovaný diagnostický postup byl shrnut v grafickém algoritmu a zdůrazněna byla role dětského psychiatra jako koordinátora vyšetřovacího postupu. Byly shrnuty rozporné názory na komorbiditu, epidemiologii a etiologii dětského autismu. Přehled je doplněn stručným souhrnem farmakoterapie autismu.
Keywords: dítě; Prognosis; Research Support as Topic; komorbidita; interview psychologický; psychotropní léky; příznaky a symptomy; Electroencephalography; lidé; prognóza; Signs and Symptoms; elektroencefalografie; Comorbidity; finanční podpora výzkumu jako téma; Interview, Psychological; autistická porucha; Psychotropic Drugs; Autistic Disorder; Psychiatric Status Rating Scales; Child; psychiatrické posuzovací škály; Humans