Souvislosti velikosti hipokampu u prvních epizod schizofrenie: MRI volumetrická studie - Češková, Eva; Přikryl, Radovan; Přikrylová Kučerová, Hana; Prokeš, Boleslav; Špaček, Josef; Ondrušová, Marta; Kašpárek, Tomáš (Česká a slovenská psychiatrie, 2005)
47 mužů s první epizodou schizofrenie bylo vyšetřeno magnetickou rezonancí s následnou volumetrií hipokampu, neuropsychologickými testy exekutivních funkcí a krátkodobé paměti a škálou PANSS. Rok po první epizodě byli pacienti pozváni k prešetrení. Nebyly nalezeny vztahy mezi velikostí hipokampu a kognitivními funkcemi vázanými na mediotemporální a frontální oblasti, tedy pamětí a exekutivními funkcemi. Velikost hipokampu nekorelovala s mírou symptomatologie v akutní fázi první epizody, velikost hipokampu v akutní fázi nepredikovala míru symptomatologie rok po ní. Velikost hipokampu také nebyla spojená s reaktivitou k léčbě v průběhu akutní fáze první epizody. Současná analýza vztahů velikosti hipokampu a funkce prefrontálního kortexu ukázala souvislost s produktivní symptomatologií schizofrenie. Nebyly nalezeny parametry, které by umožňovaly jednoletou predikci stavu pacienta. Z uvedených výsledků vyplývá potřeba vícerozměrné analýzy při pátrání po neuronálních podkladech klinické manifestace tohoto onemocnění.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; Prefrontal Cortex; magnetická rezonanční tomografie; Humans; neuropsychologické testy; prefrontální mozková kůra; Research Support as Topic; paměť; Neurologic Manifestations; schizofrenie; finanční podpora výzkumu jako téma; Hippocampus; lidé; Schizophrenia; hipokampus; Neuropsychological Tests; Psychopathology; neurologické manifestace; Memory; psychopatologie