Defekografie v diagnostice anorektálních dysfunkcí - Bartušek, Daniel; Nádeníček, Petr (Praktický lékař, 2005)
Defekografie je diagnosticky výtěžná, nenáročná a ekonomicky příznivá metoda, která má pevné místo v diagnostickém algoritmu defekačních obtíží. Cílem sdělení je seznámit širší lékařskou veřejnost s našimi 81etými zkušenostmi v diagnostice anorektálních dysfunkcí pomocí defekografie. Náš poměrně početný soubor vyšetřených pacientů s touto problematikou, nás, spolu s poznatky publikovanými zahraničními autory, opravňuje k uveřejnění výsledků naší práce, se zdůzazněním určitých standardů v rámci metodiky a hodnocení výsledků defekografického vyšetření. Je provedeno vyhodnocení souboru 558 pacientů, patologický nález jsme prokázali u 83 % vyšetření, což odpovídá i zkušenostem publikovaných v zahraniční literatuře.
Keywords: lidé středního věku; intususcepce; fekální inkontinence; Defecography; Male; dospělí; lidé; rektokéla; defekografie; Rectocele; Constipation; ženské pohlaví; Adult; Intussusception; mužské pohlaví; zácpa; Middle Aged; Fecal Incontinence; Humans; prolaps rekta; Rectal Prolapse; Female