Pentraxin 3 v zánětlivé a imunitní odpovědi - Kuneš, Pavel (Časopis lékařů českých, 2005)
Pentraxin 3 (PTX3) je prvním a dosud nejdůležitějším proteinem z nové skupiny tzv. dlouhých pentraxinů. Svou strukturou a funkcí se PTX3 do značné míry podobá klasickým neboli krátkým pentraxinům, C-reaktivnímu proteinu a sérovému amyloidu P. V některých důležitých jednotlivostech se ale PTX3 od klasických pentraxinů liší. Podrobnosti o těchto rozdílech přináší následující článek. Všechny tři uvedené pentraxiny se podílejí na obraně organizmu před pronikajícími patogenními mikroorganizmy a na odstraňování vlastních apoptotických buněk, kdy chrání organizmus před rozvojem autoimunitních reakcí. Funkčním protipólem pentraxinu 3 je TNFα. Fyziologický průběh obranných reakcí vyžaduje koordinovanou aktivitu obou působků. Je-li rovnováha mezi nimi porušena, dochází v závislosti na převažující nebo chybějící aktivitě jednoho z působků ke zvýšené náchylnosti organizmu k některým infekcím, vyvolaným zejména podmíněně patogenními fungálními původci, anebo k poškození organizmu reakcemi obranného zánětu. Přehledný článek pojednává o významu pentraxinu 3 na základě současných informací.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Dose-Response Relationship, Immunologic; apoptóza; zánět; C-Reactive Protein; Apoptosis; Dendritic Cells; dendritické buňky; Lectins; běžná variabilní imunodeficience; Acute-Phase Proteins; imunologická odpověď na dávku; T-lymfocyty; lektiny; Inflammation; Common Variable Immunodeficiency; Research Support as Topic; proteiny akutní fáze; C-reaktivní protein; T-Lymphocytes