Endokanabinoidní systém - nový léčebný cíl u multirizikových nemocných - Hradec, Jaromír (Remedia, 2005)
Obezita se rychle stává novodobou celosvětovou pandemií. Především viscerální obezita je přitom spojena s výskytem celého clusteru přidružených metabolických rizikových faktorů a s vysokým kardiovaskulárním rizikem. Nadměrný příjem potravy stejně jako kouření vede k dlouhodobé a nadměrné stimulaci endokanabinoidního systému, který se podílí na kontrole energetické rovnováhy a tělesné hmotnosti. Nedávno objevený první selektivní blokátor receptorů CB1 endokanabinoidního systému rimonabant vede ke snížení tělesné hmotnosti a zlepšuje i s obezitou sdružené metabolické abnormality, jako je dyslipidémie a porucha glukózové tolerance. Rimonabant je v probíhajícím rozsáhlém klinickém programu RIO (Rimonabant In Obesity) zkoušen v léčbě nadváhy/obezity a v programu STRATUS (STudies with Rimonabant And Tobacco USe) v léčbě nikotinové závislosti. Dosavadní výsledky jsou velmi slibné.
Keywords: poruchy vyvolané užíváním tabáku; Obesity; modulátory kanabinoidních receptorů; rimonabant; lidé; receptor kanabinoidní CB1; Tobacco Use Disorder; obezita; Cannabinoid Receptor Modulators; Receptor, Cannabinoid, CB1; Rimonabant; Humans