Antioxidační aktivita některých volně prodejných rostlinných extraktů - Muselík, Jan; Hytych, P; Žemlička, Milan (Česká a slovenská farmacie, 2005)
V posledních letech znovu vzrůstá zájem veřejnosti při léčbě a prevenci nemocí o tradiční přírodní léčiva jako např. o rostlinné extrakty. Tato práce hodnotí antioxidační aktivitu a obsah fenolických látek vybraných rostlinných extraktů z léčivých rostlin, prodávaných jako potravinové doplňky s léčebným účinkem. Za použití tvorby 3–nitrotyrosinu jako markeru byl studován vliv extraktů na inhibici peroxynitritem indukované nitrace tyrosinu a výsledky byly porovnány se schopností zhášet stabilní radikál 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl (DPPH). Byla zjištěna lineární korelace (r=0,929) mezi schopností zhášet DPPH a inhibovat nitraci tyrosinu. Zjištěná antioxidační aktivita byla v rozmezí hodnot 0–1702, resp. 0–1482 μmol ekvivalentu katechinu/100 ml extraktu. Celkový obsah fenolických látek byl v rozmezí hodnot 9,4–268,3 mg ekvivalentu kyseliny galové/100 ml extraktu. Signifikantní lineární vztah mezi antioxidačními aktivitami (r>0,9) a celkovým obsahem fenolických látek ukazuje, že fenolické látky jsou hlavní skupinou zodpovědnou za antioxidační aktivitu testovaných extraktů.
Keywords: Nitrates; Research Support as Topic; Antioxidants; Tyrosine; rostlinné extrakty; Peroxynitrit; tyrosin; Ginkgo biloba; techniky in vitro; antioxidancia; finanční podpora výzkumu jako téma; Plant Extracts; dusičnany; In Vitro Techniques