Studium vlastností výlisků ze směsného suchého pojiva na bázi alpha-laktosy monohydrátu a mikrokrystalické celulosy - Mužíková, Jitka; Páleník, L (Česká a slovenská farmacie, 2005)
Práce se zabývá studiem pevnosti a doby rozpadu výlisků ze směsného suchého pojiva MicroceLac®100. Pevnost a doba rozpadu tablet jsou testovány v souvislosti s faktory: lisovací síla, lisovací rychlost, přídavek stearanu hořečnatého, přídavek modelové účinné látky kyseliny askorbové. Použité lisovací síly byly 5, 6 a 7 kN, lisovací rychlosti 20 a 40 mm/min, koncentrace stearanu 0; 0,4 a 0,8 %, koncentrace kyseliny askorbové 25 a 50 %. S přídavkem stearanu klesala pevnost výlisků z MicroceLacu100 pro obě rychlosti lisování, ale při vyšší rychlosti byl pro 0,4% koncentraci pokles pevnosti výraznější. Doba rozpadu rostla s lisovací silou a s přídavkem stearanu, ale ve všech případech byla velmi krátká. Zvýšený přídavek kyseliny askorbové dále prohloubil pokles pevnosti výlisků a snížil dobu rozpadu i negativní vliv stearanu na ni. Doba rozpadu výlisků s 50% koncentrací kyseliny askorbové nerostla s lisovací silou.
Keywords: Ascorbic Acid; Lactose; laktosa; Stearates; MicroceLac 100; příprava léků; Research Support as Topic; kyselina askorbová; Tablets; finanční podpora výzkumu jako téma; Drug Compounding; tablety; techniky in vitro; stearany; In Vitro Techniques