Efektivita rituximabu v rámci konsolidační léčby po chemoterapii CHOP u nemocných s folikulárním lymfomem - Belada, David; Pytlík, Robert; Trněný, Marek; Malý, Jaroslav (Transfuze a hematologie dnes, 2005)
Folikulární B-nehodgkinský lymfom (NHL) je druhým nejčastějším NHL (1, 2). Po iniciální chemoterapii je dosaženo u části nemocných kompletní remise (CR) onemocnění, u zbývající části zůstávají reziduální známky postižení lymfomem (3). Cílem naší práce bylo zhodnocení efektivity chimerické monoklonální protilátky anti CD20 – rituximabu – v rámci konsolidační léčby po chemoterapii CHOP u nemocných s nově diagnostikovaným folikulárním NHL. Do souboru bylo zařazeno 40 nemocných, u kterých nebylo dosaženo kompletní remise po chemoterapii CHOP a kteří následně podstoupili léčbu rituximabem, část z nich v monoterapii, část v kombinaci se záchrannou chemoterapií s následnou vysokodávkovanou chemoterapií s podporou periferních kmenových buněk. Cílem bylo zhodnotit efektivitu léčby a její toleranci. Celkem u 28 ze souboru 40 nemocných (70 %) bylo dosaženo kompletní remise onemocnění, u žádného z nich nedošlo během léčby k progresi během léčby. Toxicita léčby byla minimální. Pravděpodobnost dosažení kompletní remise byla stejná u pacientů léčených rituximabem v monoterapii i u pacientů léčených kombinovanou imunochemoterapií s následnou vysokodávkovanou léčbou. Tyto výsledky představují velice slibnou možnost léčby u části nemocných, kteří nedosáhnou úvodní léčbou CHOP remise onemocnění, k prodloužení období bez aktivity lymfomu a tím ke zlepšení kvality života. Od září roku 2004 je však rituximab v České republice již schválen pro léčbu nemocných s folikulárním lymfomem v rámci 1. linie.
Keywords: nehodgkinský lymfom; Antibodies, Monoclonal; Humans; rituximab; folikulární lymfom; Rituximab; monoklonální protilátky; Lymphoma, Follicular; Lymphoma, Non-Hodgkin; lidé