Respirační péče v České republice - multicentrická studie - Černý, Vladimír; Herold, Ivan; Dostál, Pavel; Šrámek, Vladimír; Novák, Ivan (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2005)
Cíl:Zjištění úrovně respirační péče na ARO/JIP v ČR v roce 2004. Typ studie:Prospektivní multicentrická jednodenní observační dotazníková studie. Materiál a metody:Vyhodnocení dotazníků zaslaných členům SIM ČSARIM. Výsledky: Získány údaje z 50 ARO a 20 JIP s 570 lůžky. Doba pobytu 7,8 dne. Hospitalizováno 407 pacientů (58 let), 60 % z 535 ventilátorů s monitorováním plicní mechaniky. Bronchoskopie dostupná na 51 % pracovišť, konziliární formou 46 % pracovišť. Dostupnost vyšetření krevních plynů na oddělení 36 % pracovišť, mimo oddělení 64 %. RTG hrudníku, resp. sonografie, dostupné na 99 %, resp. 89 % pracovišť; možnost CT do 30 min na 91 % pracovišť. Tlak v manžetě měří 73 %, tracheální rourky s odsáváním nad manžetou používá rutinně 17 % a výběrově 50 % pracovišť. Okruh ventilátoru měněn nejčastěji 7. den (34 %). HME používá 51 %, s boosterem 36 %, aktivní zvlhčení 26 %, uzavřený systém odsávání rutinně 40 % a výběrově 50 % pracovišť. 66 % pracovišť používá pronační polohu, 18 % inhalaci NO, 13 % HFV/HFO a otevírací manévry 54 % pracovišť. Chirurgické tracheostomie provádí 49 % a punkční 50 % pracovišť. U 248 pacientů byla použita invazivní ventilace, u 6 pacientů NIV, u 138 oxygenoterapie. Nejčastějšími indikacemi k UPV byly poruchy vědomí (26 %) a stavy po operaci (26 %). Při PCV (n = 88) PIP 21 cm H2O, PEEP 7 cm H2O a FiO2 0,45, při VCV (n = 54) DV 7,8 ml/kg, PEEP 6 cm H2O a FiO2 0,48. Ve 106 případech byly použity jiné režimy. Tracheostomie provedena 8. den. Nejčastějším způsobem odpojování byl SIMV s tlakovou podporou nebo PSV. Závěr:Bylo pozorováno zvýšení počtu přijatých pacientů, zkrácení doby pobytu na ARO/JIP, zvýšení podílu ventilovaných nemocných, dostupnosti vybraných diagnostických postupů, používaní vybraných postupů v péči o dýchací cesty a nárůst použití punkčních tracheostomií.
Keywords: bronchoskopie; umělé dýchání; Prone Position; oxid dusnatý; Intensive Care Units; Česká republika; tracheostomie; Respiration, Artificial; jednotky intenzivní péče; Czech Republic; Nitric Oxide; pronační poloha; Bronchoscopy; Tracheostomy