Ischémií modifikovaný albumin: nový marker ischémie myokardu - Dušek, Jan; Tichý, M; Šťásek, J; Bis, Josef; Gregor, J; Pudil, Radek; Vojáček, Jan (Časopis lékařů českých, 2005)
Vyšetření vazby albuminu-kobaltu (The Albumin-Cobalt Binding Test – ACB) je kvantitativní in vitro test k detekci albuminu modifikovaného ischémií (ischemia modified albumin) v lidském séru založený na měření vazebné kapacity albuminu. Jedná se o ukazatel, který je vedle EKG a stanovení srdečních troponinů určený k rychlé stratifikaci nemocných vyšetřovaných pro akutní bolest na hrudi suspektní z koronární etiologie. Jeho význam je spatřován zvláště u skupiny nemocných v nízkém riziku ICHS s bolestí na hrudi se suspektní myokardiální ischémií s negativním nebo nediagnostickým EKG a negativním výsledkem stanovení srdečních troponinů. Právě zde by tento marker mohl posloužit jako pomocný ukazatel k rozhodnutí, zda nemocného propustit domů, nebo ho hospitalizovat a dále podrobně vyšetřovat.
Keywords: elektrokardiografie; troponin; Troponin; bolesti na hrudi; albuminy; biologické markery; ischemická choroba srdeční; kobalt; Chest Pain; Myocardial Ischemia; Biomarkers; Albumins; Cobalt; Electrocardiography