Metody umělé inteligence: nový trend ve farmacii - Dohnal, Vlastimil; Kuča, K; Jun, Daniel (Česká a slovenská farmacie, 2005)
Umělé neuronové sítě (ANN) jsou spolu s genetickými algoritmy jednou z mnoha metod řazených do skupiny metod umělé inteligence. Jejich aplikací na farmaceutická data je možné získat informace o vnitřní struktuře těchto dat, vytvořit model (tzv. adaptovat umělou neuronovou síť), či v některých případech extrahovat pravidla, na jejichž základě jsou data uspořádána. S pomocí adaptované ANN je dokonce možné predikovat tato data i pro látky, které nebyly použity v adaptační fázi. ANN mají obrovský potenciál ve farmaceutickém výzkumu, interpretaci analytických, farmakokinetických či toxikologických dat.
Keywords: Neural Networks, Computer; algoritmy; In Vitro Techniques; umělá inteligence; Drug Compounding; Algorithms; techniky in vitro; příprava léků; Artificial Intelligence; neuronové sítě