HPLC separácia racemátov bazických esterov alkoxyfenylkarbámovej kyseliny použitím dvoch teikoplanínových chirálnych stacionárnych fáz - Rojkovičová, Tatiana; Lehotay, Jozef; Čižmárik, Jozef (Česká a slovenská farmacie, 2005)
V práci sa prezentujú výsledky získané pri použití dvoch chirálnych stacionárnych fáz (CSF), založených na báze glykopeptidového antibiotika – teikoplanín aglykon (CHIROBIOTIK TAG) a metylovaný teikoplanín aglykon – m-TAG. Študovalo sa 21 racemických zmesí 1-metyl-2-piperidínoetylesterov 2-, 3- a 4- alkoxyfenylkarbámovej kyseliny. Skúmali sa interakcie medzi separovanými látkami a CSF, vplyv separácie študovaných enantiomérov na hodnotu rozlišovacieho faktora (Rij) pri dodržaní rovnakých chromatografických podmienok metódou vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie (HPLC). Na základe dosiahnutých výsledkov možno konštatovať, že pre dané typy racemátov je výhodnejšia CSF – CHIROBIOTIK TAG, ktorá neobsahuje sacharidovú časť, čím sa znižuje pravdepodobnosť nepolárnych interakcií, ktoré majú negatívny vplyv na hodnotu Rij.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; In Vitro Techniques; anestetika lokální; Teicoplanin; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; karbamáty; techniky in vitro; Chromatography, High Pressure Liquid; Research Support as Topic; Carbamates; Anesthetics, Local; teikoplanin