Embolie do tepen levé horní končetiny jako vzácná komplikace endovaskulární léčby disekce aorty typu B dle Stanfordské klasifikace - Pleva, Martin; Kučera, Dušan; Homza, Miroslav (Intervenční a akutní kardiologie, 2005)
Řešení disekcí hrudní aorty typu B dle Stanfordské klasifikace a jejich komplikací se v posledním desetiletí stalo doménou intervenční angiologie. Jedná se jak o stabilizaci disekce sestupné hrudní aorty překrytím primární intimální trhliny pomocí implantace stentgraftu, tak i o řešení končetinové či viscerální ischemie pomocí perkutánní transluminální angioplastiky doplněné implantací stentu (stent PTA), vzácněji pak o proděravění (fenestraci) odtržené intimy. V našem sdělení popisujeme vzácnou komplikaci embolie trombotických hmot do tepen levé horní končetiny po implantaci hrudního stentgraftu.
Keywords: ruptura aorty; tomografie spirální počítačová; horní končetina; Aorta, Thoracic; cévy - implantace protéz; balónková koronární angioplastika; embolie; lidé; Upper Extremity; Embolism; Tomography, Spiral Computed; Male; Aged; Stents; aorta thoracica; Angioplasty, Balloon, Coronary; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; Blood Vessel Prosthesis Implantation; Aortic Rupture; Middle Aged; stenty; Humans