Prognostický význam promotorového polymorfismu matrixmetaloproteinázy 1 na časnost metastazování bronchogenního karcinomu - Jakubíková, Lenka; Skřičková, Jana; Jurajda, M; Vácha, J (Studia pneumologica et phtiseologica, 2005)
Matrixmetaloproteinázy (MMP) představují skupinu volně cirkulujících enzymů i transmembránových proteinů se schopností rozrušovat extracelulární hmoty a bazální membrány za fyziologických i patologických podmínek. Tyto enzymy umožňují vznik prostředí vhodného k šíření nádorovému procesu. Zvýšená exprese matrixmetaloproteinázy -1 (MMPl) je spojena s počátečním růstem, s dalším šířením karcinomu a jeho metastazováním. Genový polymorfismus promotoru MMPl částečně reguluje genovou expresi tohoto enzymu. Alela 2G znamená zvýšenou transkripční aktivitu, která může být spojená se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny plic. Cílem této analýzy bylo zkoumání vztahu mezi nukleotidovým polymorfismem MMPl a metastazováním plicní rakoviny. Celkem bylo vyšetřeno 154 pacientů, 95 s nemalobuněčnou plicní rakovinou a 59 s malobunečnou formou plicní rakoviny. Podle Časového vztahu ke vzniku metastáz byli všichni pacienti rozděleni do tří skupin. Skupina A představovala synchronní tsoučasně) diagnostikované vzdálené metastázy v době diagnózy plicní rakoviny. Skupina B zahrnovala asynchronní diagnostiku metastáz od 1 do 24 měsíců od doby diagnózy primárního nádoru. Skupina C představovala soubor nemocných bez vzdálených metastáz po dobu 2 let sledování od diagnostiky plicní rakoviny. Alelická četnost IG v metastazujících skupinách A+B byla zjištěna v 54 %; četnost 2G ve 46 %. V nemetastazující skupině C alelická četnost IG alely byla zjištěna v 51,7 % a 2G četnost ve 48,3 % případů. V práci nebylo zjištěno, že by se četnosti alel i genotipů mezi jednotlivými skupinami signifikantně lišila. Navíc je právě v nemetastazující skupině C proti očekávání vyšší zastoupení 2G alely. Polymorfismus 1G/2G v promotoru genu pro MMP-1 se tedy pravděpodobně nepodílí na progresi nádorového onemocnění.
Keywords: alely; nádory plic; Lung Neoplasms; Humans; Carcinoma, Bronchogenic; polymorfismus genetický; bronchogenní karcinom; Research Support as Topic; nádorové supresorové proteiny; onkogeny; finanční podpora výzkumu jako téma; Matrix Metalloproteinases; Alleles; Genotype; lidé; Oncogenes; Tumor Suppressor Proteins; receptory růstových faktorů; Polymorphism, Genetic; matrixové metaloproteinasy; Receptors, Growth Factor; genotyp