Profesor MUDr. Emil Starkenstein (18.12.1884 - 6.11.1942). Osobnost a dílo významného pražského německého farmakologa (120. výročí narození) - Jezdinský, Jaroslav (Klinická farmakologie a farmacie, 2005)
V práci jsou uvedeny základní biografické a bibliografické údaje profesora farmakologie Emila Starkensteina. Je zdůrazněn zejména jeho přínos pro vývoj klinické farmakologie jako samostatného oboru. V práci „Klinická farmakologie – Teorie a praxe u lůžka nemocného“ z roku 1918 jako první formuloval základní úkol klinické farmakologie – přenášet poznatky farmakologie experimentální do terapeutické praxe a v ní je ověřovat. V období 1921–1933 se věnoval zejména vývoji léčivých přípravků z oblasti farmakologie analgetických kombinací (přípravek Veramon), léčby mořské nemoci (přípravek Vasano) a farmakologie železa (přípravek Ferrostabil). Emil Starkenstein zahynul v roce 1942 jako oběť holokaustu.
Keywords: Famous Persons; holocaust; dějiny; History; Holocaust; klinická farmakologie; Pharmacology, Clinical; významné osobnosti