Význam vyšetření sentinelových uzlin u melanomu: I. Obecný přehled - Vítková, I; Šuk, J; Šuková, Taťána; Vokáčová, A; Krajsová, Ivana; Procházková, Ilona (Československá dermatologie, 2005)
Sentinelová uzlina (dále SLN) je uzlina nejbližší oblasti nádoru, která je současně lokalizována ve směru lymfatické drenáže. Je to tedy první uzlina, do které mohou vycestovat metastatické buňky šířící se lymfatickou cestou. Regionální lymfatickou oblast a umístění SLN určí předoperační lymfoscintigrafické vyšetření, po kterém následuje chirurgické odstranění uzliny, která je přesně lokalizována pomocí vitální modře a značeného radiokoloidu. Exstirpovanou uzlinu vyšetřuje patolog podle doporučeného schématu pro vyšetřování SLN, za použití základního barvení H/E i imunohistochemických metod. Excize a histologické vyšetření SLN pomáhá zpřesnit staging onemocnění a rozhodnout o případném dalším léčebném postupu. Histologický stav SLN určuje s vysokou pravděpodobností i stav následných regionálních lymfatických uzlin. Vyšetření SLN je v současné době považováno za standardní vyšetřovací metodu umožňující přesný staging onemocnění. Při dodržování všech indikačních a kontraindikačních omezení jde o minimálně zatěžující metodu se zanedbatelným počtem komplikací.
Keywords: předoperační péče; imunohistochemie; Sentinel Lymph Node Biopsy; Preoperative Care; Radionuclide Imaging; Immunohistochemistry; biopsie sentinelové lymfatické uzliny; radioisotopová scintigrafie; melanom; Lymphatic Metastasis; lymfatické metastázy; Melanoma