Význam vyšetření sentinelových uzlin u melanomu: II. Výsledky vyšetření SLN u souboru 177 nemocných kožní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice - Krajsová, Ivana; Vítková, I; Šuk, J; Šuková, Taťána; Vokáčová, A; Procházková, Ilona (Československá dermatologie, 2005)
Od roku 2001 je biopsie sentinelových uzlin součástí standardní péče o nemocné s melanomem, kteří jsou vyšetřeni v rámci melanomové poradny Kožní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice. Předoperační lymfoscintigrafie i peroperační mapování a biopsie SLN probíhaly bez komplikací, zátěž nemocných byla minimální. SLN byly nalezeny v 99,5 %, což potvrzuje vysokou kvalitu provedených vyšetření. V souhlase se světovými literárními údaji byly pozitivní SLN nalezeny asi v 1/3 případů u nemocných s pokročilejšími melanomy, vyšší hodnotou Breslowa, Clarka i častěji popisovanou ulcerací, než měli pacienti, u kterých nebyly metastázy v sentinelových uzlinách prokázány. I přes zatím krátkou dobu sledování v rozmezí 0,8–47,3 měsíců je již možné pozorovat rozdíly v přežívání nemocných s pozitivními SLN, což potvrzuje, že průkaz mikrometastáz v sentinelových uzlinách je významným nezávislým prognostickým faktorem určujícím horší průběh onemocnění u těchto pacientů.
Keywords: radioisotopová scintigrafie; Neoplasm Staging; melanom; Sentinel Lymph Node Biopsy; Prognosis; Radionuclide Imaging; imunohistochemie; biopsie sentinelové lymfatické uzliny; prognóza; Immunohistochemistry; staging nádorů; lymfatické metastázy; Lymphatic Metastasis; Melanoma