Výskyt druhé primární malignity v souboru nemocných s maligním melanomem sledovaných na Dermatovenerologické klinice 2. LF UK a FN Na Bulovce. Retrospektivní analýza - Vojáčková, Naděžda; Hejcmanová, Irena; Schmiedbergerová, Renata; Třešňák Hercogová, Jana (Československá dermatologie, 2005)
Cílem práce byl rozbor souboru pacientů s odoperovaným kožním maligním melanomem, u nichž byla následně diagnostikována nová primární malignita. Soubor zahrnuje pacienty dispenzarizované na Dermatovenerologické klinice FN Na Bulovce v letech 1989–2003. Jedná se o retrospektivní analýzu, která vychází z dokumentace zařazených pacientů. Analýza byla zaměřena na pohlaví, věk v době stanovení diagnózy, lokalizaci primárního kožního melanomu a jeho histopatologickou klasifikaci, dobu od diagnózy maligního melanomu k diagnóze další malignity. Hodnoceno bylo zastoupení jednotlivých typů následných malignit, které je možno rozdělit na nádory kůže (melanomové a nemelanomové), tumory jiných lokalizací (zastoupené solidními nádory a hematologickými malignitami).
Keywords: nádory kůže; Humans; Skin Neoplasms; Hematologic Neoplasms; lidé středního věku; melanom; Female; Aged; dospělí; Neoplasms, Second Primary; senioři; lidé; hematologické nádory; Adult; sekundární malignity; ženské pohlaví; Male; Middle Aged; Retrospective Studies; Melanoma; retrospektivní studie; mužské pohlaví