Kardioprotekce - Špác, Jiří (Interní medicína pro praxi, 2005)
Léčba srdeční ischemie má za cíl symptomatickou léčbu příznaků a kardioprotekci, tj. opatření vedoucí k ochraně myokardu a zmenšení nebo prevenci poškození myokardu a tím zlepšení prognózy nemocných. Kardioprotekce je všeobecný patofyziologický pojem zahrnující ochranu myokardiálních buněk před poškozením ischemií a následným reperfuzním postižením, zánětem, hypertenzí a toxickými a degenerativními změnami včetně některých typů apoptózy. Kardioprotekce má ve skutečné klinické praxi řadu konkrétních podob, jinou formu v akutní situaci, jinou u chronicky nemocného po prodělaném infarktu myokardu a jinou formu u nemocného se subklinickou formou aterosklerozy (tabulka 1).
Keywords: Necrosis; koronární nemoc; Adrenergic beta-Antagonists; apoptóza; Coronary Disease; nekróza; Myocardium; beta blokátory; myokard; Apoptosis