Artróza kloubů končetin jako nemoc z povolání - Drápal, Vladimír (Pracovní lékařství, 2005)
Práce vymezuje pojem „izolovaná artróza“ a podává přehled morfologických, rentgenologických a klinických kritérií hodnocení postižení. Zdůrazňuje vliv izolované profesionální artrózy kloubu na kineziologický řetězec celé končetiny, vysvětluje, v čemž spočívá podstata funkčního omezení pracovního potenciálu. Příspěvek přehledně shrnuje klinické zkušenosti ortopedického konziliáře střediska nemocí z povolání.
Keywords: Humans; posudkové řízení; Cartilage, Articular; Weight-Bearing; osteoartróza; Extremities; nemoci z povolání; kloubní chrupavka; zatížení muskuloskeletálního systému; Osteoarthritis; končetiny; lidé; Peer Review; Occupational Diseases