Objem amygdaly je snížen u nemocných s Alzheimerovou chorobou - Hořínek, Daniel; Hort, Jakub; Brabec, K; Bojar, Martin; Krásenský, J; Seidl, Zdeněk; Petrovický, Pavel (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2005)
Volumetrické vyšetření magnetickou rezonancí (MR) umožňuje hodnocení morfologických změn mozku u pacientů s Alzheimerovou nemocí. Cílem této studie bylo porovnat objem amygdaly u nemocných S Alzheimerovou nemocí s anatomickou normou a určit vztah mezi objemem amygdaly a tíží klinického postižení. Provedli jsme MR volumetrické měření amygdaly u 16 nemocných s Alzheimerovou nemocí a u 11 členné skupiny zdravých dobrovolníků. Byla stanovena inter- a intraindividuální variabilita měření. Anatomické volumetrické hodnoty (normy) byly získány měřením na histologickém preparátu získaném z 16 nemocí nepostižených dárců těsně postmortálně. Kognitivní deficit byl hodnocen škálou Mini-mental State (MMSE). Objem amygdaly byl u skupiny s Alzheimerovou nemocí statisticky významně nižší (p<0,01) než u kontrolní skupiny měřené v MR, ještě výraznější byl tento rozdíl při srovnání s kontrolní skupinou získanou měřením na histologických řezech (p<0,001). Byla nalezena statisticky významná korelace mezi objemem amygdaly a kognitivním deficitem vyjádřeným skóre dosaženým v Mini-mental state škále (p<0,0005, r=0,77). S pomoci MR volumetric lze spolehlivě odlišit nemocné s neuropatologickými změnami při Alzheimerově nemoci od normální populace. Výsledky MR volumetric korelují s tíží klinického postiže¬ ní. MR volumetric je při dostatečné anatomické přesnosti měření užitečnou metodou pro hodnocení neuropatologických změn in vivo v diagnóze a monitorování léčby Alzheimerovy nemoci.
Keywords: Research Support as Topic; Amygdala; tělesné váhy a míry; magnetická rezonanční tomografie; lidé; amygdala; finanční podpora výzkumu jako téma; Magnetic Resonance Imaging; Alzheimerova nemoc; Humans; Male; Body Weights and Measures; mužské pohlaví; Alzheimer Disease; ženské pohlaví; Female