Zobrazovací metody v diagnostice endokrinně aktivních tumorů nadledvin - Čtvrtlík, Filip; Heřman, Miroslav (Česká radiologie, 2005)
Autoři prezentují přehled endokrinně aktivních tumorů nadledvin a roli zobrazovacích metod v jejich diagnostice. Po stručně probrané anatomii a fyziologii nadledvin uvadeji nejvýznamnější klinické syndromy spojené s endokrinně aktivními tumory nadledvin: hyperkortizolismus (Cushingův syndrom), hyperaldosteronismus, feochromocytom a incidentalomy. Následuje popis přínosu jednotlivých zobrazovacích metod. Stručněji je zmíněno jejich postavení v diagnostice extraadrenálních příčin poruch hormonálních funkcí nadledvin. Podrobněji jsou rozebrány jejich možnosti u endokrinně aktivních tumorů nadledvin. Nejčastěji jsou používány ultrasonografie, CT a MR, přičemž CT vyšetření je v našich podmínkách nejvíce využívanou modalitou. Jsou probrány také možnosti funkční scintigrafie nadledvin, angiografie a intervenčních radiologických metod, V diagnostice endokrinně aktivních tumorů následují zobrazovací metody vždy až po klinickém a laboratorním vyšetření pacienta.
Keywords: Hyperaldosteronism; feochromocytom; Radionuclide Imaging; Cushing Syndrome; Pheochromocytoma; Research Support as Topic; nádory nadledvin; Angiography; Magnetic Resonance Imaging; hyperaldosteronismus; finanční podpora výzkumu jako téma; lidé; Cushingův syndrom; angiografie; Adrenal Gland Neoplasms; magnetická rezonanční tomografie; radioisotopová scintigrafie; Humans