Výsledky transcervikální chirurgické léčby polypů endometria - Peršín, Jan; Hanousek, Ladislav; Mrvová, V (Česká gynekologie, 2005)
Cíl studie: Zhodnocení krátkodobých a dlouhodobých výsledků transcervikální hysteroskopické ablace polypů endometria. Typ studie: Prospektivní klinická studie. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnické oddělení Krajské nemocnice Pardubice. Soubor a metodika: Soubor tvoří 283 pacientek s provedenou hysteroskopickou ablací polypu endometria v období od září 1997 do června 1999. Průměrný věk operovaných pacientek v našem souboru byl 58,3 let. Celkem 78,2 % výkonů bylo provedeno v ambulantním režimu, 21,8 % při hospitalizaci. Hodnotili jsme krátkodobé výsledky, dlouhodobé výsledky a komplikace v odstupu 5 let od provedeného výkonu. Pacientky byly vyšetřeny vaginální sonografií 6 měsíců po výkonu a poté opakovaně v intervalech 12 měsíců. Krátkodobé výsledky: V období od září 1997 do června 1999 bylo provedeno celkem 283 hysteroskopických ablací polypů endometria. V 1 případě (0,35 %) byl výkon komplikován děložní perforací bez nutnosti další intervence, v 6 případech (2,12 %) bylo nutno výkon dokončit ve druhém sezení. U 3 pacientek (1,06 %) šlo o polyp malignizovaný. Dlouhodobé výsledky: V 252 případech (89,05 %) jsme při následných kontrolách nezaznamenali žádnou pozdní komplikaci. U zbylých 31 pacientek (10,95 %) byla následně sonograficky zjištěna patologie v oblasti dutiny děložní s nutností další intervence, u 2 z nich (0,71 %) karcinom endometria. Závěr: Hysteroskopická ablace polypu endometria je v současnosti zlatým standardem léčby uvedené patologie. Následný follow up s využitím vaginální sonografie je základním předpokladem včasného záchytu pozdních komplikací.
Keywords: Prospective Studies; Hysteroscopy; prospektivní studie; Secondary Prevention; hysteroskopie; polypy; recidiva; endometrium; sekundární prevence; Recurrence; Polyps; Endometrium