Biopsie sentinelové lymfatické uzliny u karcinomu prsu v praxi - Strnad, Pavel; Rob, Lukáš; Křížová, H; Zuntová, Anna; Chod, Jiří; Halaška, Michael (Česká gynekologie, 2005)
Cíl práce: Určení prognostického významu stavu sentinelové uzliny v souboru žen s karcinomem prsu. Typ studie: Klinická retrospektivní studie. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika 2. LF UK a FN Motol. Metodika: Soubor tvořilo vybraných 169 žen s operabilním karcinomem prsu za období 2000–2003. Výběr se řídil velikostí nádoru a předpokladem negativity postižení uzlin. Sentinelová uzlina byla detekována lymfoscintigrafií radiokoloidem Tc-99m (Senti-Scint) a lymfotropním barvivem (Patent Blau). Po označení a disekci sentinelové uzliny byla provedena kompletní axilární disekce uzlin I. a II. etáže. Hodnocena byla efektivita obou metod při detekci sentinelové uzliny a vztah mezi jejím stavem a stavem ostatních uzlin. Výsledky: Ze 169 případů lymfatického mapování došlo k selhání detekce sentinelové uzliny v 9 případech (5,3 %). Falešná negativita se vyskytla v našem souboru jednou (0,6 %). Při rozboru těchto neúspěchů bylo příčinou především výrazné postižení uzlin tumorem, které blokovalo funkci sentinelové uzliny a chyby v technice lymfatického mapování a disekce v „learning fázi“ studie. Ve 160 případech (94,7 %) byla detekce sentinelové uzliny úspěšná oběma metodami značení, efektivita obou typů detekce je shodná. Postižení sentinelové uzliny bylo přítomno ve 43 případech (26,9 %). Z toho se ve 24 případech (15 %) vyskytly metastázy v dalších uzlinách a v 19 případech (11,9 %) byla sentinelová uzlina postižena jako jediná. Ve 117 (73,1 %) případech, kde peroperačním vyšetřením sentinelové uzliny nebyly nalezeny metastázy, byl tento stav potvrzen vyšetřením „parafinovou“ metodou jak sentinelové, tak všech ostatních uzlin. Závěr: Efektivita obou metodik detekce sentinelové uzliny v našem souboru byla shodná. Negativita sentinelové uzliny u karcinomu prsu spolehlivě predikovala stav všech ostatních lymfatických uzlin z hlediska přítomnosti makrometastáz. U nádorů do 2 cm v průměru při negativitě sentinelové uzliny již není zapotřebí kompletní disekce axilárních uzlin. Toto opatření významně snižuje frekvenci pooperačních komplikací a morbidity.
Keywords: Research Support as Topic; radioisotopová scintigrafie; Radionuclide Imaging; Sentinel Lymph Node Biopsy; Breast Neoplasms; biopsie sentinelové lymfatické uzliny; finanční podpora výzkumu jako téma; karcinom; nádory prsu; Predictive Value of Tests; Female; barvicí látky; prediktivní hodnota testů; Carcinoma; Coloring Agents; lymfadenektomie; ženské pohlaví; Lymph Node Excision