Krátkodobé a dlouhodobé funkční výsledky stapedoplastik - Skřivan, Jiří; Betka, Jan; Kuchař, Martin; Hroboň, Miloslav (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2005)
Cílem studie bylo zhodnocení úspěšnosti stapedoplastik a srovnání jednotlivých typů operací. Je publikován vlastní soubor 208 třmínkových operací provedených v letech 2001–2002. V tomto období se uskutečnilo 116 stapedotomií a 85 stapedektomií, v sedmi případech nebyl typ výkonu specifikován. V užším sledovaném souboru 145 primárních operací byly srovnány tónové audiogramy provedené před operací, tři měsíce po operaci a rok po operaci. Bylo sledováno kostní a vzdušné vedení na kmitočtech 0,5, 1, 2, 4 a 8 kHz. U obou typů operací byl zaznamenán maximální zisk v rozdílech mezi kostním a vzdušným vedením v nižších frekvencích. Při srovnání výsledků u stapedektomií a stapedotomií byl zjištěn statisticky významný rozdíl ve sluchovém zisku ve prospěch stapedotomií s použitím pistonu. Při konečném hodnocení se celková efektivita obou typů operací se pohybovala nad 90 %.
Keywords: Stapes Mobilization; chirurgie třmínku; lidé; Stapes Surgery; Humans; Otosclerosis; mobilizace třmínku; otoskleróza