Vliv polymorfismů genů pro interleukin-6 a tumor nekrotizující faktor alfa na vnímání akutní bolesti - Hrazdilová, Olga; Šerý, Omar; Ševčík, Pavel (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2005)
Cíl studie: Cílem studie bylo ověřit předpokládanou závislost mezi -174 polymorfismem genu pro interleukin-6 (IL-6) a vnímáním akutní bolesti a dále ověřit vztah mezi -308 polymorfismem genu pro tumor nekrotizující faktor α (TNF-α) a akutní bolestí. Soubor pacientů a metoda:Tonzilektomie a turniketový test představovaly modely akutní bolesti. Soubor pacien- tů jsme rozdělili do skupin podle intenzity pooperační a turniketové bolesti měřené vizuální analogovou škálou (VAS) a podle tolerance pooperační bolesti v hodinách. Intenzitu a toleranci bolesti jsme měřili v 5hodinovém inter- valu po tonzilektomii a porovnávali s -174 polymorfismem genu pro IL-6 a -308 polymorfismem genu pro TNF-α. Pro statistické zhodnocení závislosti jsme použili Spearmannův korelační koeficient a potom Mann-Whitney U test. Výsledky: Do asociační studie bylo zařazeno 284 pacientů bělošské populace – 178 žen a 106 mužů, kteří se pod- robili plánované tonzilektomii. Závislost mezi průměrnou intenzitou pooperační bolesti (p = 0,96), tolerancí poope- rační bolesti (p = 0,17) a intenzitou bolesti naměřenou v turniketovém testu (p = 0,78) na -174 polymorfismu genu pro IL-6 nebyla statisticky významná. Dále jsme nepotvrdili závislost průměrné intenzity pooperační bolesti (p = 0,54), tolerance pooperační bolesti (p = 0,60) a intenzity bolesti v turniketovém testu (p = 0,59) na -308 polymorfismu genu pro TNF-α. Závěr: Z našich výsledků je patrné, že zkoumané polymorfismy genů pro IL-6 a TNF-α nehrají statisticky význam- nou roli ve vnímání akutní bolesti u jedinců české populace.
Keywords: Tourniquets; Cytogenetic Analysis; přehledová literatura jako téma; tonzilektomie; Tumor Necrosis Factors; pooperační bolest; Interleukin-6; věkové faktory; turnikety; polymorfismus genetický; Polymorphism, Genetic; Pain Measurement; Research Support as Topic; Age Factors; tumor nekrotizující faktory; finanční podpora výzkumu jako téma; interleukin-6; Review Literature as Topic; Tonsillectomy; Pain, Postoperative; měření bolesti; cytogenetické vyšetření