Kontaktní přecitlivělost na vybrané pomocné látky dermatologických extern a kosmetických přípravků podle lokalizace ekzému - Dastychová, Eliška; Nečas, Emanuel; Pěnčíková, Kateřina (Československá dermatologie, 2005)
Byla sledována frekvence kontaktní přecitlivělosti na 28 vybraných pomocných látek dermatologických extern a kosmetických přípravků v souboru 900 pacientů – chronických ekzematiků (289 mužů, 611 žen, průměrný věk 43,6 roků) ve vztahu k lokalizaci ekzému. U pacientů s ekzémem obličeje a krku (n 350) byly nejvýznamnějšími kontaktními alergeny alcoholes adipis lanae (4,3 %), bronopol (3,7 %), dibromodicyanobutan/ fenoxyetanol (2,9 %), imidazolidinylurea (2,9 %), chlorhexidindiglukonát (2,3 %), diazolidinylurea (2,3 %) a Kathon CG (2 %). Při lokalizaci ekzému na rukou a předloktí (n 504) byl nejvýznamnější formaldehyd (3,8 %), dále alcoholes adipis lanae (3 %), dibromodicyanobutan/fenoxyetanol (2,8 %), bronopol, chloracetamid a Kathon CG (2,4 %) a diazolidinylurea (2,2 %). Při lokalizaci ekzému na nohou a bércích (n 188) byla zjištěna senzibilizace na alcoholes adipis lanae – 12,8 %, parabeny-mix (4,8 %), formaldehyd (2,7 %) a chloracetamid (2,1 %). (Někteří pacienti měli postiženo ekzémem více lokalizací.) V souboru žen s ekzémem obličeje bylo procentuální zastoupení alergických reakcí statisticky významně vyšší (p<0,05) oproti souboru mužů (Fischer exact test).
Keywords: Antioxidants; Female; ženské pohlaví; Allergens; lidé; Dermatitis, Contact; Eczema; konzervační prostředky farmaceutické; dermatologické látky; Male; antioxidancia; kontaktní dermatitida; Cosmetics; farmaceutické pomocné látky; kožní testy; alergeny; Pharmaceutic Aids; mužské pohlaví; Preservatives, Pharmaceutical; kosmetické přípravky; ekzém; Dermatologic Agents; Skin Tests; Humans