Monitorování výskytu kontaktní senzibilizace na vybrané pomocné látky dermatologických extern a kosmetických přípravků u ekzematiků - výsledky a závěry vyplývající z řešení grantového projektu - Dastychová, Eliška; Černý, P; Nečas, Miroslav (Československá dermatologie, 2005)
V souboru 900 pacientů (Ø věk 43,6 let) – chronických ekzematiků (mužů 289, žen 611) vyšetřených v letech 2001–2003 byla zjišťována metodou epikutánních testů frekvence senzibilizace na 28 vybraných pomocných látek dermatologických extern a kosmetických přípravků. Alespoň na jednu pomocnou látku bylo senzibilizováno 400, tj. 44,4 % souboru. Klinická relevance činila 32 %. Podle frekvence senzibilizace byly v souboru nejvýznamnější Thiomersal (12,4 %), fenylhydrargyrumacetát (5,4 %), alcoholes adipis lanae (5,3 %), formaldehyd (2,5 %), dibromdicyanobutan/fenoxyetanol (2,5 %), bronopol (2,2 %) a chloracetamid (2,1 %). Z pohledu klinické relevance byly nejvýznamnější alcoholes adipis lanae, formaldehyd, parabeny-mix, dibromdicyanobutan/fenoxyethanol, chloracetamid, Kathon CG a diazolidinylurea. V souboru pacientů se základní diagnózou atopický ekzém (n 337) byla frekvence senzibilizace na pomocné látky signifikantně nižší oproti souboru pacientů „neatopiků“ (n 563). Zdrojem senzibilizace byly nejčastěji přípravky farmaceutické 44,7 %, kosmetické 31,2 %, průmyslová oblast 7,8 %, zdravotnictví 2,2 %, zdroj nejasný ve 14,1 %. Byla vytvořena databáze obsahu pomocných látek v přípravcích farmaceutických a kosmetických přístupná na webových stránkách ČDS ČLS JEP www.lfhk.cuni.cz/dermat/.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Dermatitis, Contact; farmaceutické pomocné látky; kožní testy; alergeny; lidé; Pharmaceutic Aids; Antioxidants; antioxidancia; Review Literature as Topic; Research Support as Topic; Preservatives, Pharmaceutical; přehledová literatura jako téma; Allergens; Skin Tests; kontaktní dermatitida; konzervační prostředky farmaceutické; Humans