Karcinom žaludku metastazující do obalů varlete a nadvarlete - Palička, Libor; Domes, Lumír (Česká urologie, 2005)
Sekundární tumory orgánů skrota jsou vzácnými až raritními nálezy. Prezentujeme kazuistiku pacienta, který byl vyšetřen pro zduření skrota vpravo. Byla prokázána metastáza karcinomu žaludku do obalů varlete a nadvarlete, primární tumor byl inoperabilní a generalizovaný v peritoneální dutině. Podle literárních údajů nejčastěji do orgánů skrota metastazují nádory plic, prostaty a gastrointestinálního traktu. Pacienti s anamnézou tumoru plic, prostaty či GIT mají vyšší riziko rozvoje metastázy ve skrotu, proto je třeba na možnost této eventuality myslet a při jakémkoliv podezření indikovat podrobné vyšetření.
Keywords: metastázy nádorů; Epididymis; Humans; lidé; epididymis; mužské pohlaví; Neoplasm Metastasis; Male; Testicular Neoplasms; nádory žaludku; Stomach Neoplasms; testikulární nádory