Prevalence ESBL-pozitivních kmenů Klebsiella pneumoniae v České republice a jejich molekulárně-biologická analýza - Kolář, Milan; Látal, Tomáš; Bartoníková, N; Chmelařová, E; Sauer, Pavel; Kesselová, M; Čermák, P (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2005)
Úvod: Jedním z problémů současné medicíny je zvyšující se počet bakteriálních kmenů s nebezpečnými fenotypy rezistence, včetně Klebsiella pneumoniae s produkcí širokospektrých β -laktamáz AmpA (ESBL). Cílem studie bylo stanovení prevalence a molekulárněbiologická charakteristika ESBL-pozitivních kmenů Klebsiella. Pneumoniae v České republice. Materiál a metody. Studie probíhala na 16 pracovištích v České republice v období září až říjen 2004. Z kUnického materiálu všech hospitalizovaných pacientů byly izolovány a standardními identifikačními postupy určovány kmeny Klebsiella pneumoniae. Jejich citlivost k antibiotikům byla testována standardní diluční mikrometodou. K fenotypovému průkazu produkce ESBL byl použit Double Disk Synergy Test. Geny biaTEM, biaSHV a bJaOXA, kódující produkci ESBL, byly prokazovány pomocí PCR. Molekulárně-biologická charakteristika ESBL-pozitivních kmenů byla provedena izolací genomové DNA, naštěpením restriktázou Xbal a rozdělením pomocí PFGE. Získané restrikční mapy jednotlivých izolátů byly porovnány pomocí programu GelCompar II, poté byla stanovena jejich příbuznost. Výsledky. Ve sledovaném období bylo izolováno 913 kmenů KlebsieJIa pneumoniae, které vyvolaly klinicky prokazatelné onemocnění, přičemž u 234 (25,6 %) byla prokázána produkce ESBL. Prevalence ESBL-pozitivních kmenů činila na jednotkách intenzivní péče 38,5 %, na standardních odděleních pak 15,8 %. Účinnost na více jak 50 % ESBL-pozitivních izolátů byla prokázána pouze u meropenemu (98 %), cefoperazon/sulbactamu (61 %) a amikacinu (54 %). Naopak ESBL-negativní kmeny vykazovaly dobrou citlivost na všechna testovaná antibiotika (76-99 %). Molekulárně-biologická analýza prokázala výskyt 18 klonálních typů obsahujících 2-6 identických kmenů. 17 klonů obsahovalo izobáty vždy z jedné nemocnice, pouze v 1 klonu byly identifikovány kmeny ze dvou nemocnic. Závér. Na základě uvedených výsledků lze konstatovat, že výskyt ESBL-pozitivních kmenů Klebsiella pneumoniae je v České republice relativně vysoký, především na jednotkách intenzivní péče. Lze demonstrovat extenzivní šíření „epidemických klonů“ v rámci českých nemocnic a v omezeném rozsahu i mezi nimi.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Phenotype; Prevalence; polymerázová řetězová reakce; Polymerase Chain Reaction; In Vitro Techniques; techniky in vitro; lidé; Molecular Diagnostic Techniques; Anti-Bacterial Agents; bakteriální léková rezistence; prevalence; Research Support as Topic; diagnostické techniky molekulární; Czech Republic; Česká republika; fenotyp; antibakteriální látky; Drug Resistance, Bacterial; Klebsiella pneumoniae; Humans