Experimentální model transplantace lymfatických cév - Kudla, Michal; Janotová, Dana (Rozhledy v chirurgii, 2005)
Hlavním cílem práce je popsat operační postup primární rekonstrukce lymfatických cév na modelu heterotopické transplantace střeva u potkana. Detailně je popsána dárcovská i příjemcovská část operace a metody diagnostiky pooperační průchodnosti lymfatické anastomózy. Závěrem je prezentován vlastní soubor, kde však nebylo dosaženo statisticky významného rozdílu v histologickém obrazu rejekce střevního štěpu u potkanů s lymfatickou anastomózou v porovnání s kontrolní skupinou.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Animals; rejekce štěpu; Lymphatic System; Plastic Surgery Procedures; Graft Rejection; inbrední kmeny potkanů; ductus thoracicus; Intestine, Small; autologní transplantace; anastomóza chirurgická; Thoracic Duct; Rats, Inbred Strains; zákroky plastické chirurgie; Models, Animal; lymfatický systém; Research Support as Topic; Anastomosis, Surgical; zvířata; Transplantation, Autologous; modely u zvířat; tenké střevo