Neurologické komplikace gynekologických pánevních operací - Bouda, Jaromír; Bouda, Jiří (Česká gynekologie, 2005)
Cíl studie: Informace o neurologických komplikacích gynekologických pánevních operací. Typ studie: Literární přehled a kazuistika. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika LF UK a FN, Plzeň. Metodika: Literární přehled o poruchách cerebrospinálních nervů v oblasti plexus lumbalis a plexus sacralis při gynekologických pánevních operacích s ilustrativní kazuistikou. Závěr: Neurologické komplikace pánevních operací jsou často zpočátku málo zřetelné, a tak jsou relativně pozdě diagnostikovány. Při jejich řešení je potřebná spolupráce s neurology a anesteziology.
Keywords: gynekologické chirurgické výkony; Female; Spinal Nerves; ženské pohlaví; hlavové nervy; lidé; pooperační komplikace; paréza; Pelvis; Paresis; Postoperative Complications; míšní nervy; Cranial Nerves; pánev; Gynecologic Surgical Procedures; Lumbosacral Plexus; plexus lumbosacralis; Paralysis; paralýza; Humans