Neuronová síť - Langmeier, Miloš; Marešová, Dana (Časopis lékařů českých, 2005)
Funkce centrálního nervového systému je založena na vzájemných vztazích mezi nervovými buňkami. Popis nervových buněk a jejich výběžků včetně vzájemných spojení byl dán rozvojem vlastností optického mikroskopu a impregnačních metod a je spojen se jmény: Antoni van Leeuwenhoek (1632–1723), J. Ev. Purkyně (1787–1869), Camillo Golgi (1843–1926), Ramóny y Cajal (1852–1934). Základními jednotkami neuronové sítě jsou synapse. Termín „synapse“ zavedl do neurofyziologie Charles Scott Sherrington (1857–1952). Většina kontaktů mezi nervovými buňkami je zprostředkována mediátorem působícím na receptory postsynaptické membrány, popř. na autoreceptory presynaptické části synapse. Vazba váčku k presynaptické membráně a uvolnění mediátoru do synaptické štěrbiny přitom závisí na koncentraci kalcia a na přítomnosti celé řady proteinů v presynaptickém elementu.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; synapse; Central Nervous System; Neurons; Research Support as Topic; proteiny; Synapses; centrální nervový systém; Review Literature as Topic; presynaptická zakončení; mikroskopie; přehledová literatura jako téma; Calcium; Presynaptic Terminals; neurony; Microscopy; vápník; Proteins