Intermitentní katetrizace močového měchýře - indikace, technika, komplikace - Krhut, Jan; Zachoval, Roman; Ženíšek, J; Hanuš, Tomáš; Zámečník, Libor (Časopis lékařů českých, 2005)
V současné době je technika intermitentní katetrizace považována za jeden z pilířů terapie neurogenních dysfunkcí dolních močových cest a postupně začala být využívána i v terapii některých non-neurogenních mikčních dysfunkcí. Způsobů, jak provádět intermitentní katetrizaci, je mnoho (metodika, materiál katetrů, typ katetrů, typ a způsob lubrikace, frekvence katetrizace). Článek podává přehled současných indikací k této léčbě, popisuje jednotlivé techniky a upozorňuje na možné komplikace a jejich řešení. Zdůrazňuje nutnost individuálního přístupu k technice intermitentní katetrizace u jednotlivých pacientů v širších souvislostech celkového konceptu léčby.
Keywords: katetrizace močového měchýře; neurogenní močový měchýř; lidé; Bacteriuria; lubrikace; lékové předpisy; Urinary Catheterization; přehledová literatura jako téma; Urinary Bladder, Neurogenic; bakteriurie; antibiotická profylaxe; Lubrication; Antibiotic Prophylaxis; Review Literature as Topic; Drug Prescriptions; Humans