Štúdium fyzikálno-chemických vlastností derivátov kyseliny 2-, 3-, 4-alkoxyfenylkarbámovej s bázickou časťou tvorenou substituovaným N-fenylpiperazínom - Malík, Ivan; Sedlárová, E; Čižmárik, Jozef; Andriamainty, Fils; Csöllei, Jozef (Česká a slovenská farmacie, 2005)
V predloženej práci prezentujeme výsledky štúdia fyzikálno-chemických vlastností derivátov kyseliny 2-, 3-, 4-alkoxyfenylkarbámovej, ktorých štruktúra sa odlišuje rozdielne substituovaným N-fenylpiperazín-1-ylovým fragmentom, ktorý tvorí bázickú časť molekuly. V rámci štúdia bola vykonaná elementárna analýza, stanovili sme teplotu topenia, rozpustnosť, povrchovú aktivitu, disociačnú konštantu ako aj parametre lipofility, t.j. rozdeľovací koeficient, kapacitný faktor pomocou vysokoúčinnej kvapalinovej chromatografie a hodnoty RM z rozdeľovacej chromatografie na tenkej vrstve.
Keywords: finanční podpora výzkumu jako téma; Piperazines; Chromatography, Liquid; Carbamates; karbamáty; Research Support as Topic; chromatografie kapalinová; piperaziny