Kurare - netradiční způsoby podání - Rogozov, Vladislav; Svítek, M; Schreiberová, Jitka; Hess, Ladislav (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2005)
Nejčastěji se používají kuraremimetika intravenózně. Jihoameričtí indiáni však používali kurare intramuskulárně a také první badatelé (Schomburgk, Humboldt) studovali účinky kurare podaného touto cestou. Ještě v 19. století a v první polovině 20. století bylo podáváno kurare intramuskulárně k léčení tetanu i k navození relaxace v průběhu operačních výkonů. Suxametonium bylo použito od začátku 50. let 20. století k imobilizaci velkých druhů zvířat. Po několika minutách od aplikace došlo k imobilizaci při plném vědomí zvířete. V současné době jsou používána kurarimimetika intramuskulárně v akutních situacích, zejména v pediatrii. Jsou testovány i další netradiční způsoby aplikace, např. tracheální, intraoseální.
Keywords: Muscle Relaxants, Central; Suxametonium; pankuronium; Immobilization; Animals; Humans; rokuronium; Pancuronium; finanční podpora výzkumu jako téma; centrálně působící myorelaxancia; Research Support as Topic; Rocuronium; imobilizace; injekce intramuskulární; Curare; zvířata; kurare; lidé; Injections, Intramuscular