Vliv vícenenasycených mastných kyselin řady n-3 na plazmatické lipidy, lipoperoxidaci LDL, homocystein a ukazatele zánětu u diabetické dyslipidémie, léčené kombinací statin + fibrát - Zeman, Miroslav; Žák, Aleš; Vecka, Marek; Tvrzická, Eva; Písaříková, Alexandra; Staňková, Barbora (Časopis lékařů českých, 2005)
Východisko. Cílem této práce bylo zjistit, jak přídavek polyenových mastných kyselin (PUFA) řady n-3 k dosavadní kombinační léčbě statin + fibrát u diabetické dyslipidémie ovlivní plazmatické lipidy a lipoproteiny, lipoperoxidaci LDL, glukózovou homeostázu a koncentrace sérového homocysteinu a vybrané ukazatele zánětu. Metody a výsledky. Skupině 24 diabetiků 2. typu, kteří při užití kombinační hypolipidemické léčby (pravastatin 20mg + mikronizovaný fenofibrát 200 mg denně) dlouhodobě nedosahovali doporučovaných cílových hodnot, byl po dobu tří měsíců denně podáván suplement obsahující 3,6 g PUFA n-3 nebo placebo (olivový olej), rovněž po dobu tří měsíců. Na začátku studie, po třech měsících podávání PUFA n-3 a po dalších tří měsících podávání placeba byly stanoveny koncentrace plazmatických lipidů, složení mastných kyselin plazmatického fosfatidylcholinu (PC), esterů cholesterolu (CE) a triglyceridů (TG), koncentrace tHcy, konjugovaných dienů (CD) v LDL a vybraných ukazatelů zánětu (IL-6, TNFα, VCAM-1). Podávání PUFA n-3 vedlo k signifikantnímu poklesu koncentrace tHcy (-29 %, P<0,01) a TG (-28 %, P<0,05) v plazmě, přičemž po období placeba docházelo k návratu k výchozím hodnotám. Koncentrace CD v LDL po PUFA n-3 statisticky nevýznamně stouply o15 % (P<0,15), zatímco po placebu obsahujícím olejovou kyselinu došlo k jejich poklesu o 18 % (P<0,05). Závěry. Tyto výsledky ukazují, že přídavek PUFA n-3 ke kombinační léčbě statin + fibrát u nemocných s DDL by mohl významně přispět k snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.
Keywords: kyselina klofibrová; přehledová literatura jako téma; peroxidace lipidů; Clofibric Acid; omega-3 mastné kyseliny; Fatty Acids, Omega-3; pilotní projekty; Diabetes Mellitus, Type 2; homocystein; diabetes mellitus 2. typu; finanční podpora výzkumu jako téma; Lipid Peroxidation; Review Literature as Topic; Research Support as Topic; hyperlipoproteinemie; Pilot Projects; nenasycené mastné kyseliny; Fatty Acids, Unsaturated; statiny; Hyperlipoproteinemias; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; Homocysteine